Bolečina in pot v odpuščanje

Bolečina in pot v odpuščanje

Boli nas bolečina in vse, kar nam je bilo storjeno po neki krivici ali ker smo venomer doživljali ponižanja, zaničevanje, huda dejanja ali kaj neprijetnega. Lahko je to udarec, samopoškodba, ki smo si jo zadali sami, ali pa je bolečina in trpljenje, ki nam jo povzročajo drugi skozi osebnostno motnjo in agresivno vedenje, ki je lahko psihično ali fizično. Oba primera sta huda oblika čustvene zlorabe.

Vsi imamo radi stanje brez bolečine, saj je to edini razlog, da lahko delamo in počnemo stvari, ki nas veselijo. Ko enkrat bolečina stopi v naše življenje ali dom, je samo še en razlog več, da začnemo ukrepati. Bolečino lahko doživimo ali doživljamo na različne načine. Lahko gre za telesne bolečine (poškodbe, udarci, zlomi), duševne in duhovne rane (spiritualne – slabo počutje in pomanjkanje življenjske moči) ali čustvene travme (prevare, depresija, agresija, izguba, občutki krivde). Skratka različne so in vsaka ima svoje ozadje.

Vedno obstajajo razlogi za bolečino, zato razmislite, kakšna je vaša miselnost glede tega in kaj najprej naredite, da bi jo ublažili? Ko nas nekaj boli, najprej pomislimo na to, kako ublažiti simptome, zato uporabimo nekaj, s čimer bolečino ublažimo ali jo zatremo. Pomagamo si sami na načine, ki so nam pri roki. Ker se vsak znajde sam, imamo zato doma celo lekarno preparatov in industrijskih farmacevtskih izdelkov. Pri bolečini v hrbtu, glavi, rokah in nogah, ki je lahko povezana s poškodbami ali nepretočnostjo energije ali blokado (obraba, psihične težave, revma, nefunkcionalnost, hernija, išijas), bomo najraje posegli po tabletah, za katere vemo, da nam lahko pomagajo. Poznamo celo paleto takšnih zdravil: aspirin, nalgesin, apaurin, tramal, lexaurin … Že občutek takoj po zaužitju tablete sproži v nas olajšanje in zadovoljstvo. Ali gre za kemične snovi ali placebo efekt, presodite sami.

“Čudežne tabletke”, ki jih tako pretkano reklamirajo, dajejo uteho ali zadoščenje, ki je trenutne narave. Kot vsa zdravila imajo lahko tudi ta neželene učinke, ki niso pri vseh bolnikih enaki, zato se raje vprašajmo, ali je to sploh zdravo, saj če bi ta zdravila res zdravila, ne bi imela stranskih učinkov..Ker gre za placebo efekt, bom na kratko opisal, kaj placebo sploh je. Je snov ali poseg, za katerega je prejemnik (oz. Jaz) prepričan, da bo nanj učinkoval blagodejno. Primer je zaužitje tablete. Pričakovane spremembe na bolje se lahko v določenih okoliščinah tudi uresničijo kljub odsotnosti določenih kemičnih vplivov placeba. Razlog za nekatere učinke placeba leži v vplivu možganov na telo preko številnih telesnih mehanizmov (uravnavanje hormonov in občutka bolečine). Placebo učinek se najbolj izrazi pri osebnem doživljanju znakov bolezni (stopnja bolečine, splošno počutje, glavoboli, depresija itd.) ter pri spremembi stanj, na katere imajo možgani močan vpliv (krvni pritisk, velika zaskrbljenost, dojemanje bolečine). Če ste dojeli bistvo, bi povedal še to, da so bile opravljene raziskave, kjer so ljudem z bolečino dali kot poskus bombon brez okusa, ki je bil na las podoben tableti – in zgodile so se neverjetne stvari.

Zakaj se ne bi pripravili na to z drugačnim pristopom, tako da verjamemo, da imajo naše misli moč, so zdravilne in da zmoremo čez vse to?

Ljudje, ki so zaužili placebo, so dejansko mislili, da jim bo pomagal. Zgodilo se je ravno to, da je bolečina v nekaterih primerih izginila ali bila vsaj manjša. Placebo efekt lahko ustvarimo tudi brez kemičnih snovi, zato razmislite in mi povejte, zakaj ne bi takšno miselnost obrnili sebi v prid z drugačnim pristopom. Namesto tablete raje začnimo z ukrepoma, kot sta pot v odpuščanje in sprememba miselnosti. Razumevanje je tu ključnega pomena. Vedno več primerov je, ko za vsako majhno bolečino in trpljenje posežemo po kemičnih spojinah. Preberite si sestavine in poiščite na internetu, kaj točno vsebuje vsaka spojina in kakšni so lahko učinki na naš organizem. Postali smo zelo pomehkuženi in odvisni. Namesto da bi odležali in počivali, dali prednost neki naravni poti oz. alternativi, se raje posmehujemo ljudem, ki so odvisni od tega, pa čeprav sami nismo nič boljši. Mednje štejem narkomane in tabletomane in tudi tiste, ki se skrivajo in kažejo masko, da z njimi ni nič narobe. Poglejmo raje sebe, ali smo »čisti« ali pa nosimo v svoji torbici ali žepu kakšno substanco, ki so nam jo predpisali zdravniki, morda smo jo kupili na črnemu trgu ali pa nabavili v najbližji lekarni. Dragi moji, postajamo »džankiji«. Da ne grem predaleč, vam raje predstavim pot v odpuščanje, kjer lahko bolečino premagamo na drugačen način.

Takoj ko se zavemo, da za našo bolečino ni vredno umirati in trpeti, in ko spoznamo, da s kemijo uničujemo svoj organizem, ko zatiramo bolečino, raje dajmo prednost alternativi in samim sebi. Čeprav od vas ne zahtevam, da se vsemu odrečete, pa je vendarle prav, da aktivirate svoje samozdravilne procese in sposobnosti ter opustite slabe izbire. Potrebna je samorealizacija in regulacija. Ego nas bo venomer prepričeval v nasprotno. V praksi je to tako enostavno, da se vam bo branje zdelo nesmiselno. Gre za začaran krog, saj smo poskusni zajčki. Kdor je šel skozi ta proces, prav gotovo ve, o čem govorim.

Bolečino je vedno treba odpraviti pri izvoru. Dokler ne bomo popravili piškavega zoba, bomo lahko pojedli škatlo tablet, pa nam ne bo koristila. Tako je tudi z duševnimi in duhovnimi ranami – travmami, ki nas bolijo. Treba je najti mesto bolečine in pravilno ukrepati. Preveč smo postali površni in se raje zatekamo v kemijo, kot da bi se poglabljali in ukrepali. Možnost spoznanja vedno obstaja. Enako kot narkoman, ki spozna, da mu je po dolgih letih potuhe in vsiljenih zdravil le uspelo premagati odvisnost in telo očistiti strupov, tako moramo spoznati tudi mi, da dokler ne bomo začeli vse svoje miselnosti in energije usmerjati kam drugam, bomo vedno ujetniki svoje bolečine. Enako kot narkoman svojo krizo lajša z drogo, tudi vi lajšate svoje bolečine s tabletami, neznanjem in neuspehom. Upal bi si reči in trditi, da imamo zelo zastrupljen um in telo, ki ga je treba očistiti vseh neumnosti. Naj vas ne bo strah odležati prehlad in gripo v postelji ter se za psihične in čustvene težave obrniti na nekoga, ki vam ne bo polnil telesa s tabletami, saj te vodijo v potuho, zabuhlost in odvisnost. Raje razmišljajte z zdravim razumom in z zavedanjem, da zmorete. Dokler ne poskusiš, ne veš, in to naj vam bo zagon, da lahko greste skozi vsak travmatičen dogodek in bolečino. Dokler pa si ne odpustimo in naredimo korak naprej ter še vedno zanemarjamo svoje telo in občutke, bomo žrtve svoje lastne bolečine.

S požrtvovalnostjo in prizadevanjem, da dosežemo osebne rezultate ne glede na trud in bolečino, ki nam je vzela voljo do življenja, imamo možnost postati zdrava oseba. Alternativa pa je spoznanje in razmišljanje, da obstajajo svetovi, ki so drugače naravnani in naravni.

Velik del besedil je nastal kot skrčena verzija zgodbe saj gre za objavo iz medijev.