Osnove stresnih receptorjev

Osnove stresnih receptorjev. Stres in meditativno okolje.

Stres je enota in se nanaša na posledice človeškega organizma. Kljub temu, da deluje na psihološko in fizično stanje, ki je bodisi dejansko, ali pa je le plod domišljije, zablode in  zamišljenosti, lahko govorimo o dolgem seznamu, ki je zelo obsežen.

Ker je sodobnost človeškega vira polna stresnih situacij, so zato z njimi povezane mnoge psihološke bolezni v povezavi z depresijo in drugimi nagnjenostmi k raznim pogubnim značilnostim. Lahko jih opredelim na več podenot: razpoloženjska nihanja, tesnoba, mišična napetost, fiziološke spremembe, napor, napetost, travme iz otroštva, življenjski dogodki, odnosi, omejitve, odvisnosti, težave, nagnjenost k samomorilnosti itd. Ker vsak človek doživlja stres povsem drugače, je za nekatere lahko pozitiven dejavnik, ker je nekakšen obrambni mehanizem oz. varovalka, da se s človekom nekaj dogaja ali pa ga kot svetilka opozarja in mu v ozadju rdeče svetlika, češ ustavi se, človek s tem in takšnim vedenjem. Na človeka pa lahko negativno vpliva tudi drugi človek, tisti, torej, ki stres zanemarja ali ga potlači globoko vase, kar ogroža potencialno zdravje in na koncu človeka povsem sesuje. Kritični faktor so sčitnica, srce in ožilje. Vsak se na stres odziva drugače. Težko je torej določiti, komu gre določen tip in kako se nanj odzvati.

Ker se vsi zavedamo, kaj je stres in ga nemalokrat zanemarjamo, je prav mogoče, da se skozi pričujoči članek premaknemo v višje zavedanje in ga vsaj analiziramo in poskusimo zaznati, oz. ločiti, torej vedeti, kaj narediti, ko nas doseže. Vsaka zdrava pamet in razum nam bosta povedala, da sta počitek in spanje zelo pomembna faktorja, da sta ravno tako pomembna gibanje in šport pa tudi meditativno okolje in meditacija. Pa je to dovolj? Pozornost je potrebno usmeriti v iskanje ključnega faktorja pri samem sebi, ne pa v bežanje in zatiskanje oči pred samim sabo in stresnimi situacijami. Prepoznati je potrebno rizično okolje,  v katerem se človek nahaja, postaviti mejo sebi in drugim brez izgovorov in opravičevanj in občutkov krivde.

Vsaka osebnost zase bi morala postaviti sebe na prvo mesto, namesto da venomer in apriorno ugaja drugim. Premalo naredimo zase. Večino časa našo energijo razdajamo drugim, delamo in se obremenjujemo prekomerno, si nalagamo delo v zadušljivem zraku, ki nas počasi golta, dušimo se in na koncu nas lahko doleti telesna izgorelost. Današnji človek je preveč podvržen materialističnim komponentam tega sveta, vežejo ga povezave delo-odnosi. Vsak pri sebi najbolje ve ali uživa ali je ujet v okolico, ki je lahko zanj zelo stresna. Stres je konflikten nevidni sovražnik. Če mu pustimo čas, da se dokoplje do prve linije, ko je naše telo še v zdravi fazi, je številka ena pri nastajanju preddispozicijskih bolezni in kljub temu, da deluje znotraj nas, nam dejansko lahko oslabi ves komplementarni sistem, (kjer pa gre spet za načelo, snov kvantne fizike kot so energija, valovanje, jakost električnega polja, delci, snov, ipd.) in fiziologijo človeka, saj gre v tem primeru za različico medsebojno povezanih delov in organskih sistemov, ki pa delujejo na parapsihološkem in psihološkem področju.

Vsaka človek ima v svojem okolju cel kup nezanimivih reči, po katerih rad poseže, da bi ublažil stres. Priznam, nekatere so optično dobre, samo priznajmo si, gre le za videz in nima pravega učinka. Gre za ugodje s stanskimi učinki. Nekateri radi posežejo po cigaretah, drugi se zatečejo v alkohol, kavo, spet tretji v tablete, droge, četrti pa preprosto spremenijo svoje življenjske navade oz. slog in način življenja.

Zakaj živeti nenehno pod stresom, ko pa lahko živimo kvalitetno svoje življenje. Stres pove in govori veliko, odločitve so pa tiste, ki nam spremenijo življenje, pa tudi volja in vztrajnost niso odveč.

Kaj je Meditativno okolje?

Je okolje, kjer preprosto smo, saj je to okolje, kjer dosežemo mir in blagostanje optimalnega počutja, sproščenost, kjer smo eno in četudi nam kak zunanji vpliv bombardira naše misli, telo, preprosto zapustimo kraj prizorišča, sprostimo naše psihološko in fizično stanje. Koliko nas je takih, ki smo v resnici pomirjeni s samim seboj? Okolje je neusmiljeno do nas, ampak samo mi smo tisti, ki  se na stresne situacije lahko odzovemo oz. odzivamo. Meditativno stanje nam pomaga premagovati naše lastne težave, sooča se z vsem tem, kar je nasprotje, nekaj, kar je boljše od stresa. Meditacija je preprosto okolje, ki je drugačno, blagodejno, nestresno, sproščeno, blaženo, mirno, kvalitetno in ljubeče. Lahko ga živimo v vsakdanjem življenju, lahko ga dosežemo z avtohipnozo, meditacijami oz. našim lastnim početjem ali spremembo. Morda so nekatere preveč zahtevne in bolj kot ne izgledajo kot športna disciplina. Ni potrebno nobeno gimnastično znanje, da dosežemo ugodno in mirno stanje, v katerem se bomo počutili sproščeno in pomirjeno. Potrebujemo samo naslonjač, posteljo in nekaj časa zase.

Za nekatere je to početje smeh, obsojanje, za druge pa zdravje, ki je brezplačno, pa še pomaga. Meditacije se razlikujejo po načinu, pristopih in delovanju, ampak naj navedem kot primer  transcendentalno meditacijo in meditativno okolje s kratko znanstveno razlago za konec. Ta vrsta meditacije ne vključuje nobene koncentracije niti nobenega razmišljanja, temveč temelji na naravnem umirjanju in zato ne potrebujemo nobenega truda, kar pa ustvari edinstveno stanje globoke, a budne sprostitve. Že v nekaj minutah se počutimo spočiti in manj napeti, sproščeni in zadovoljni. Znanstvene raziskave: odstrani stres, napetost, utrujenost, normalizira visok krvni tlak, daje jasnost in poveča koncentracijo. Ampak za to so potrebni sprostitev, odločitev,človeška zmogljivost, delo na sebi, vaja in nenehno konzultiranje s samim sabo.

Velik del besedil je nastal kot skrčena verzija zgodbe saj gre za objavo iz medijev.